Actueel
Verslag

Ralph op inspiratie tour in Turijn

Afgelopen september 2018 bezocht Ralph 4 dagen de Terra Madre beurs en de Salon del Gusto beurs in Turijn. Deze Slow Food beurs vind iedere twee jaar plaats. Het thema dit jaar was ´Food for Change´ gewijd aan goed, schoon en eerlijk voedsel. Als lid van Slow Food Nederland was Ralph geselecteerd om als delegatie naar Turijn af te reizen. 

Slapen deed Ralph niet in een hotel maar bij een echte Italiaanse mamma. Zij stond hem op te wachten op het vliegveld en trakteerde hem de eerste avond op typische Piemontese gerechten. Geroosterde paprika’s met ansjovis, vitello tonnato met het meest zachte kalfsvlees dat hij ooit proefde en geweldige Parmigiano Reggiano van 48 maanden met aceto balsamico, een meer dan warm welkom. 

De volgende dag vetrok Ralph al vroeg richting de beurs. Twee hallen vol met het beste dat Italie en de rest van de wereld te bieden heeft. Dit jaar met meer dan 7000 afgevaardigden van het netwerk Terra Madre en 900 exposanten uit 143 landen. Netjes per regio stonden de producenten naast elkaar met de meest uiteenlopende producten. Je kunt er van alles proeven en direct kopen. 

Enthousiast werd Ralph van de N’Djula van meer dan 20 kilo. Een pikante en erg vochtige salami die je eigenlijk niet kan snijden maar dient te smeren. Deze salami gemaakt van varkensvlees bevat heel veel rode pepers wat zorgt voor een pikante maar unieke smaak. Olijfolie was ook ruimschoots vertegenwoordigd, veel verschillende smaken allemaal van uitzonderlijke kwaliteit. 

In de Oval, het gebied van Slow Food hadden verschillende delegaties vanuit heel de wereld een stand waar zijn hun lokale producten lieten proeven. De hoogste graad binnen de wereld van Slow Food zijn de zogenaamde presidio producten. Unieke producten van ultieme kwaliteit en vaak met uitsterven bedreigd. 

 

Uitsterven is een groot probleem onder eetbaar goed. Ieder uur verdwijnen er zo’n 3 producten van onze aarde. Grotendeels heeft dit te maken met de mono-cultuur waar wij op dit moment in leven. Een voorbeeld daarvan is mais. Mais is niet alleen geel en er zijn wel duizenden rassen. Dit jaar was het overkoepelde thema Food for Change waarbij er extra aandacht gevraagd werd voor het uitsterven van dit soort unieke producten, de reden hiervan en slimme initiatieven om dit tegen te gaan. 

Dan de verdieping, zowel in workshops waar een pizzaiolo deeg maakt met zeewater of een ijsmaker die de culinaire grenzen opzoekt door hartig ijs te maken. Eigenlijk was er te weinig tijd voor Ralph om alles bij te kunnen wonen, maar als er op zaterdag om 11 uur twee professoren, een antropoloog en een chef drie uur lang kunnen praten over het mediterrane dieet dan weet je dat je in een select en bijzonder goed gezelschap verkeerd. 

Dit stuk is veel te kort om alles te kunnen vertellen, loop je Ralph ergens tegen het lijf vraag er dan gerust naar, hij zal er met veel enthousiasme over vertellen.  

Artikel door:

Op de hoogte blijven?

Met onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.