Actueel
Verslag

Hoe proeft gastvrijheid in Brabant

We Are Food

De provincie Noord-Brabant was in heel 2018 ‘Europese Regio van Gastronomie’. Brabant en eten zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Brabant is de belangrijkste provincie als het gaat om de productie en verwerking van voedsel. Het zit in ons DNA. We Are Food. Iedere maand stond er een ander actueel food thema in de spotlights. 

RAVANELLO

Ralph Geerts van RAVANELLO was de chef van de maand december. Deze maand had als thema gastvrijheid. Brabanders staan bekend om hun gastvrijheid en zijn echte Bourgondiërs. Deze typische cultuur bestaat al eeuwen en is iets waar we trots op mogen zijn. Maar wat is de oorsprong van deze gastvrijheid en gastronomie? Wat is nou precies die Brabantse gastvrijheid en hebben bepaalde zaken invloed op deze gastvrijheid? 

Talkshows

Om dit te onderzoeken zijn er een reeks talkshow georganiseerd. Onder leiding van presentator Freek Haverman is er vanuit verschillende invalshoeken gesproken over gastvrijheid met producenten, boeren, marketeers, wetenschappers en influencers. Hieruit zijn leuke feiten, fabels en wetenswaardigheden verzameld die de inspiratie hebben gevormd voor de ontwikkeling van het pop up restaurant. 

Pop-up restaurant

De uitkomsten van de zoektocht naar gastvrijheid zijn samengebracht in een pop-up restaurant, genaamd ‘Hoe proeft gastvrijheid in Brabant’. Dat vond plaats in de maand van de gastvrijheid, december 2018. In het restaurant werden de gasten in vijf meegenomen op culinaire tour door Brabant. Kiki de Jongh was een avond te gast in het restaurant en schreef er een leuk blog over, deze is hier na te lezen.

Hoe proeft gastvrijheid in Brabant

Maar wat is nu toch die typische Brabantse gastvrijheid waar vaak over gesproken wordt? Wat er veel naar boven kwam in gesprek met Brabanders was dat toch wel de warme informele sfeer die hier op veel plekken hangt. Dat echte Brabantse gevoel is toch wel het huiselijke, via de achterdeur naar binnen, geen u maar gewoon gy. Opzoek naar de achtergond van deze omgangsnomen hoorde wij vaak dat het te maken heeft met onze Katholieke achtergrond en opvoeding. Gastvrijheid wordt ons al vroeg thuis aangeleerd waar de pannetjes gewoon op tafel staan en iedereen kan aanschuiven. Dat familiaire is typisch voor onze provincie, kijk ook maar naar de vele familiebedrijven in Brabant. Het maakt niet veel uit in welke sector vaak zijn het families die dagelijks samenwerken om de beste servies of de lekkerste producten te bieden. Die informele sfeer is ook in veel Brabantse horeca gelegenheden te vinden, mits de gast zich ook gastvrij gedraagt. Want gelijkwaardigheid tussen gast en gastheer hoort ook bij deze informele sfeer. 

Maar roepen wij als Brabanders niet gewoon heel hard dat we gastvrij zijn? Denken bezoekers van ‘boven de rivieren’ daar ook zo over? Wij zijn van mening dat Brabantse gastvrijheid niet perse van hier is. Die is ook te vinden in een klein kroegje in Amsterdam of in Den Haag. Gastvrijheid gaat erom dat een gast zich welkom voelt, gezien wordt en net dat beetje extra krijgt dan dat hij verwacht. Gastvrijheid is een smile en twinkeling in de ogen van de gastheer/vrouw, je gasten een fantastische avond willen bezorgen. Daar is gevoel bij nodig, veel persoonlijkheid en empathie. Onze conclusie is dat het vooral erg ongastvrij is om gastvrijheid als Brabander te claimen. 

Artikel door:

Op de hoogte blijven?

Met onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.